„Jesteśmy pierwszą we Wrocławiu firmą cateringową stworzoną wyłącznie dla najmłodszych dzieci w przedszkolach i żłobkach. Funkcjonujemy od dwóch lat, na dzień dzisiejszy obsługujemy ponad 30 placówek przedszkolnych i żywimy codziennie ok 500 dzieci.
Naszą jakość oceniają na bieżąco Eksperci Zdrowego Przedszkolaka, której to akcji jesteśmy Partnerem (www.zdrowyprzedszkolak.org) oraz Nutricii, potentata w produkcji odżywek dla dzieci i Patrona akcji Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy.
Naszą misją jest dostarczanie ciepłych, zdrowych oraz ekologicznych posiłków, skomponowanych specjalnie dla najmłodszych. Mamy na celu pomoc placówkom przedszkolnym, nie posiadającym własnego zaplecza kuchennego, w osiągnięciu najwyższego standardu żywienia podopiecznych.
Naszą jakość oceniają na bieżąco Eksperci Zdrowego Przedszkolaka, której to akcji jesteśmy Partnerem (www.zdrowyprzedszkolak.org) oraz Nutricii, potentata w produkcji odżywek dla dzieci i Patrona akcji Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy.
Naszą misją jest dostarczanie ciepłych, zdrowych oraz ekologicznych posiłków, skomponowanych specjalnie dla najmłodszych. Mamy na celu pomoc placówkom przedszkolnym, nie posiadającym własnego zaplecza kuchennego, w osiągnięciu najwyższego standardu żywienia podopiecznych.
Pragniemy kreować prawidłowe nawyki żywieniowe we wczesnych latach życia dzieci, tak aby w przyszłości podejmowały właściwy wybór i nie były narażone na choroby cywilizacyjne takie jak alergie, cukrzyca, otyłość, nadpobudliwość, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia wzroku czy zmiany nowotworowe, a takie zagrożenia niesie ze sobą nieodpowiednia dieta, szczególnie jeśli składa się z wysoko przetworzonych i genetycznie lub chemicznie modyfikowanych produktów.
Nasze menu opiera się na piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i dodatkowo jest zgodne z zasadami tzw. Kuchni Pięciu Przemian. Zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju fizycznego oraz psychicznego organizmu. Odśluzowuje i usuwa wilgoć z organizmu, zmniejszając ilość infekcji górnych dróg oddechowych. Jest bardzo pomocne w walce z alergiami, których główną przyczyną jest osłabienie odporności i pracy układu pokarmowego. Dobrze skomponowana dieta wzmacnia układ trawienny i poprawia koncentrację oraz uwagę dzieci.
Największą wagę przywiązujemy do sezonowości, naturalności i pochodzenia produktów oraz ich właściwości wychładzających lub rozgrzewających. Korzystamy wyłącznie ze składników wysokiej jakości, nieprzetworzonych, pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków. Zaopatrujemy się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.
Nasze menu opiera się na piramidzie żywienia, którą zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i dodatkowo jest zgodne z zasadami tzw. Kuchni Pięciu Przemian. Zawiera wszystkie niezbędne składniki dla prawidłowego rozwoju fizycznego oraz psychicznego organizmu. Odśluzowuje i usuwa wilgoć z organizmu, zmniejszając ilość infekcji górnych dróg oddechowych. Jest bardzo pomocne w walce z alergiami, których główną przyczyną jest osłabienie odporności i pracy układu pokarmowego. Dobrze skomponowana dieta wzmacnia układ trawienny i poprawia koncentrację oraz uwagę dzieci.
Największą wagę przywiązujemy do sezonowości, naturalności i pochodzenia produktów oraz ich właściwości wychładzających lub rozgrzewających. Korzystamy wyłącznie ze składników wysokiej jakości, nieprzetworzonych, pozbawionych szkodliwych substancji chemicznych, konserwantów, barwników, nawozów sztucznych, hormonów i antybiotyków. Zaopatrujemy się u zaufanych dostawców oraz bezpośrednio w gospodarstwach ekologicznych posiadających certyfikaty i świadectwa dobrych praktyk rolniczych.
Dania Werandy Smaków składają się z następujących produktów:
- Pełne ziarna zbóż: naturalny ryż, kasza jaglana, gryczana, orkisz, jęczmień i owies, amarantus, quinoa;
- Pieczywo razowe, mąka razowa;
- Sól morska nierafinowana, bogata w składniki mineralne i pierwiastki śladowe;
- Nierafinowany cukier trzcinowy, syrop klonowy, syrop z agawy, miód.
- Oliwy i oleje z pierwszego tłoczenia, tłoczone na zimno (lniany, sezamowy, oliwa z oliwek).
- Warzywa z regionu, sezonowe, bez nawozów sztucznych.
- Warzywa strączkowe bogate w białko.
- Regionalne owoce sezonowe bez nawozów sztucznych.
- Orzechy i pestki. Źródło wysokiej jakości kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika, wapnia, witamin A,B i E.
- Ryby morskie, drób i mięso z hodowli naturalnych.
- Ekologiczny nabiał (naturalny jogurt, twaróg z sita, masło tradycyjne opatrzone ogólnopolskim Złotym Medalem Jakości).
- Napoje: naturalne kompoty i soki, czysta woda, herbatki ziołowe i owocowe.
Posiadamy nowoczesne zaplecze kuchenne o powierzchni ponad 100 m2. Nasi pracownicy są młodymi ludźmi z pasją gotującymi, a przede wszystkim ambitnie podchodzącymi do zadań i nowych zasad żywienia.
Wśród sprzętów kuchennych znajduje się piec konwekcyjno – parowy umożliwiający gotowanie na parze i efektywne pieczenie z zachowaniem najwyższych wartości odżywczych potraw. Nie posiadamy natomiast kuchenki mikrofalowej i nie smażymy na głębokim tłuszczu. Posiłki dostarczane są w metalowych pojemnikach GN zaopatrzonych w uszczelki oraz w termoboxach utrzymujących właściwą temperaturę.”
[Anna Gaweł, Anna Kalus-Zielińska – Weranda Smaków]
Wśród sprzętów kuchennych znajduje się piec konwekcyjno – parowy umożliwiający gotowanie na parze i efektywne pieczenie z zachowaniem najwyższych wartości odżywczych potraw. Nie posiadamy natomiast kuchenki mikrofalowej i nie smażymy na głębokim tłuszczu. Posiłki dostarczane są w metalowych pojemnikach GN zaopatrzonych w uszczelki oraz w termoboxach utrzymujących właściwą temperaturę.”
[Anna Gaweł, Anna Kalus-Zielińska – Weranda Smaków]