Dzisiejszy świat oferuje nam ogromny wybór dóbr, mających nas uczynić szczęśliwymi konsumentami. Taka ilość możliwości sprawia, że – aby nie podejmować przypadkowych decyzji – potrzebujemy jasnych kryteriów wyboru. Od tego, co jemy, w ogromnej mierze zależy nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne. Na co należy zwrócić uwagę, by cieszyć się zdrowiem?
Co jeść?
- Wybieraj prawdziwe jedzenie, a nie jedzeniopodobne, wysokoprzetworzone wytwory technologii spożywczej. Prawdziwe jedzenie w pewnym momencie umiera gnijąc, produkty przetworzone możesz przechowywać niemal nieskończenie długo.
- Unikaj produktów, w których cukier króluje na jednym z trzech pierwszych miejsc w składzie
- Unikaj produktów, nad których składem musisz się zatrzymać dłużej niż 5 sekund – im więcej składników, tym produkt jest bardziej przetworzony. Odrzucaj te produkty, których składników nie jesteś w stanie sobie wyobrazić – np. dioctan sodu, ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego…
- Unikaj produktów typu „light”, „niskotłuszczowy” i innych tego typu. Przyzwyczajeni do konsystencji i smaku pewnych produktów, tego samego szukamy w ich „odchudzonych” odpowiednikach; producenci uzyskują ten efekt dzięki różnego typu dodatkom do żywności oraz zwiększeniu zawartości węglowodanów – wszystko to kosztem naszego zdrowia.
- Unikaj produktów udających coś czym nie są: np. margaryna (niby-masło) i słodziki (niby-cukier).
- Jedz głównie rośliny, najnowsze trendy dietetyczne wykazują wyższość diety wegetariańskiej nad innymi. Traktuj więc mięso raczej jako dodatek, nie podstawę codziennej diety.
- Jedz sezonowe produkty – kiedy osiągną dojrzałość, ich walory odżywcze są na najwyższym poziomie.
- Jedz produkty pełnoziarniste (np. mąki razowe zamiast “białych”), nierafinowane (np. oliwy i oleje).
- Jadaj jak najczęściej produkty, których pochodzenie jest ci znane. Targ, rynek, to miejsca, gdzie możesz porozmawiać z producentem, będącym jednocześnie sprzedawcą.
- Jadaj produkty wysokiej jakości. Zwracaj uwagę na to, czy cena jest proporcjonalna do jakości produktu.
Jak jeść?
- Pozwól sobie na uczucie niedosytu. Jedz częściej, za to mniejsze porcje.
- Jedz, gdy poczujesz głód – nie wtedy, gdy się nudzisz.
- Jedz powoli, by wiedzieć, kiedy przestać – sygnał z żołądka do ośrodka sytości w mózgu nie dociera w takim tempie, w jakim zdarza nam się pochłonąć dokładkę.
- Celebruj jedzenie. Jedz wspólnie z rodziną najczęściej jak to możliwe.
- Myśl o tym, co jesz. Rozsądne wybory to postawa zdrowego odżywiania się – ale raz na jakiś czas pozwól sobie na małe grzeszki