- Staraj się dążyć do regularnych posiłków.
- Nie pospieszaj podczas jedzenia, pozwól dziecku dokładnie przerzuć pokarm.
- Nie zmuszaj do jedzenia, niech samo decyduje o tym, ile chce zjeść.
- Podawaj do picia lekkie ziołowe herbatki i kompoty bez cukru zamiast soków z kartonów, wody mineralnej, czarnej i zielonej herbaty.
- Nie podawaj napojów w trakcie posiłku, rozcieńcza to soki trawienne i wpływa na pogorszenie trawienia.
- Kupuj produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.
- Unikaj surowych produktów, szczególnie w zimnych porach roku.
- Zawsze podawaj ciepłe śniadanie.
- Gotuj zgodnie z porami roku. W każdej porze roku należy jeść to, co jest dostępne w danym obszarze klimatycznym.
- Wyklucz sztuczne słodziki.
- Nie zastępuj mięsa gotowymi produktami z soi. Wartościowe produkty sojowe to: miso, sos sojowy Tamari lub Shoyu, tofu.
- Nie używaj mrożonek, ponieważ są pozbawione życiowej energii pokarmu.
- Nie używaj mikrofalówki.
- Wprowadź pełne ziarna zbóż: ryż naturalny (brązowy), kaszę jaglaną, orkisz, jęczmień i owies bezłuskowy, kaszę gryczaną, amarantus i quinoa.
- Zamień mąkę białą na mąkę razową (na początku mieszaj mąki w różnych proporcjach).
- Zamień sól białą na sól nierafinowaną, czyli nieoczyszczoną (bogatą w składniki mineralne i pierwiastki śladowe).
- Zamień biały cukier rafinowany, na nierafinowany cukier trzcinowy, a jeszcze lepiej na słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany i klonowy.
- Zamień olej rafinowany, na oliwy i oleje z tłoczone na zimno.
- Nie podawaj dziecku produktów przetworzonych przemysłowo: homogenizowanych, pasteryzowanych w wysokiej temperaturze, instant (czyli rozpuszczalnych bez konieczności gotowania), genetycznie zmodyfikowanych, napromieniowanych i głęboko mrożonych.
- Stosuj naturalne przyprawy i zioła, zamiast gotowych przypraw typu vegeta, warzywko (zawierają glutaminian sodu).
[Dominika Adamczyk, 08. 07. 2011]